[...] nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i owoców morza, bowiem zarówno EPA i DHA, jak i witamina D3 są związkami charakterystycznymi dla organizmów morskich. Mieszanka ta wspierać też może osoby zmagające się z osłabieniem kości i odporności czy mięśni. [...]
[...] żelaza w danym produkcie nie zawsze wiąże się z tym, że jest ono dobrym źródłem tego pierwiastka. Bowiem przyswajalność żelaza jest uzależniona od wielu czynników, takich jak obecność substancji hamujących oraz wspomagających wchłanianie, ale też rodzaj żelaza. Substancje, które znacznie zmniejszają wchłanianie żelaza to między innymi [...]
W sumie nie powinienem się dziwić, że mity i kłamstwa mają się dobrze, gdyż w naszym kraju ok. 30% ludzi wierzy w homeopatię, a 61% w to, iż GMO są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia. Dodać należy, iż 21% naszych rodaków wierzy w to, iż szczepienia powodują autyzm (autyzm mają powodować milionowe części grama różnych związków zawarte w [...]
[...] Do nagłej odpowiedzi przygotowane są włókna typu II mające duże zasoby energetyczne, które mogą być szybko zużyte. Co robić? Musisz inaczej podchodzić do sytuacji, z jakimi masz do czynienia na co dzień. Nie traktuj wszystkiego w kategoriach: sukces albo porażka i nie ma nic pośredniego! Chroniczny stres powiązano z nowotworami, depresją [...]
Kiedyś zdobywanie informacji o treningu, diecie czy suplementacji było o wiele bardziej skomplikowane niż teraz. Jak wspomina Jean Pierre Fux (przez wiele lat liczył się w świecie kulturystycznym, m.in. występował w Arnold Classic oraz w elitarnych zawodach Mr. Olympia) informacje w latach 80. XX wieku zawarte w magazynach kulturystycznych były [...]
[...] się dobrze, nie jest atrakcyjny medialnie. Ponadto nikt tak szczegółowo nie bada amatorów (aby ustalić przyczynę ich śmierci). A może zabiła go toksyna botulinowa? Ponadto, jak podają Jerrold B. Leikin i Frank P. Paloucek, w USA spotykało się zanieczyszczoną heroinę („black tar”), która mogła wywołać infekcję botulinową. W Kalifornii w USA [...]
Wiele osób używa tarczycy jako argumentu w dyskusji „dlaczego nie chudną”. Twierdzą wtedy, że „mają wolny metabolizm”. W większości wypadków są to niczym nie poparte tezy, funkcjonujące raczej jako wygodne wymówki. W prawie wszystkich wypadkach tycie zależy od utrzymywania dodatniego bilansu energetycznego. Jeśli człowiek objada się wystarczająco [...]
Istnieje wiele rodzajów substancji farmakologicznych, które mogą mieć wpływ na pozbywanie się tłuszczu podskórnego czy wisceralnego. Niestety większość z dostępnych na czarnym rynku może spowodować ciężkie powikłania zdrowotne (beta-mimetyki, fenfluramina, sibutramina, fentermina) lub zabić (DNP). Niektóre ze środków stosowanych do leczenia [...]
[...] filmy ze swojego fitnessowego stylu życia. Wkrótce zdobyła mnóstwo zwolenników - fani z całego świata byli zafascynowani jej niesamowitą sylwetką i zaczęli pytać Marię, w jaki sposób ją osiągnęła. To zmotywowało ją do pomocy innym w osiąganiu ich celów. Maria postanowiła zdobyć kwalifikacje do prowadzenia treningu personalnego. Później [...]
Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]
We współczesnym świecie problemem jest często nadmiar informacji lub celowa dezinformacja. Zdarzają się też osoby wprowadzające w błąd nieświadomie, po prostu piszące tak, jak „im się wydaje” lub bazujące na kiepskiej jakości opracowaniach. Dlatego warto krytycznie przyjrzeć się kilku, często powielanym na siłowniach poradom. Mówi się, że: „Od [...]
[...] warto korzystać z treningów pisanych dla „gwiazd Hollywood”, bo to kolejny przykład, gdy zatrudniani eksperci nie mają pojęcia o treningu i układaniu planów. Jeśli ktoś chce skuteczniejszy trening to każdy schemat push-pull-legs czy góra/dół będzie lepszy. Z pewnością Zack Effron trenuje inaczej, co widać po ćwiczeniach, jakie potrafi wykonać.
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]
[...] dietę bezglutenową mają zmniejszoną przepuszczalność jelit, słabsze i rzadsze bóle głowy, zmniejszoną niedokrwistość, a także zmęczenie. Powoduje to znaczną poprawę jakości życia tych osób. Natomiast u osób z nadwrażliwością na gluten bez celiakii notuje się, iż dieta bezglutenowa poprawia ich układ żołądkowo-jelitowy, co może być [...]
McDonald’s, Coca-cola i inne firmy lokują setki tysięcy dolarów w budowanie pozytywnego wizerunku. Starają się przedstawić swoje produkty jako zdrowe, a niektóre „obficie sponsorowane” badania sugerują, iż można bezkarnie jeść w McDonald’s, jeśli tylko wykonuje się interwały. Jeden Big Mac dostarcza 2.3 g soli w porcji. Skoro maksymalna, zalecana [...]
[...] węglowodory aromatyczne w czarnym tuszu, tal obecny w kolorowych pigmentach), substancje, które dostają się do skóry przy okazji wykonania zabiegu (metale ciężkie), jak i sam proces (ryzyko infekcji wirusowej). Nieznane jest też wieloletnie ryzyko związane z obecnością w skórze barwników i substancji, które dostały się tam przy okazji [...]
[...] węglowodanów). Minusy: dostępność, obecność glutenu, mała zawartość magnezu. Podsumowanie Kasze bez wątpienia powinny być stałym elementem diet bazujących na węglowodanach jako źródle energii. Warto spożywać różne, urozmaicając w ten sposób dietę i nie ograniczając się tylko do ryżu. Wybierając jedną z czterech omawianych, zdecydowanie warto [...]
Bardzo często zastanawiamy się co na talerzu położyć obok mięsa, ziemniaki czy ryż? Co jest bardziej wartościowe? Jakie witaminy spotkamy w ziemniakach, a jakie w ryżu? Jakie potrawy wykonamy z ich udziałem? Poniżej zestawienie ziemniaki vs. ryż. Ponadto ziemniaki zawierają więcej kwasu foliowego, który niezbędny jest do rozwoju wszystkich [...]
[...] Ponadto u wielu ludzi zmiany z wiekiem powodują łatwiejsze otłuszczanie się. Osoby niestosujące sporej ilości środków farmakologicznych nie mogą jeść i trenować tak samo, jak zawodowcy. To się nigdy nie uda. Referencje: Martyna KANIA „Rola żywienia i stylu życia w prewencji chorób nowotworowych” [...]